21 maart 2013

Weekendje Hong Kong & Shenzhen (China)

Ik zou haast vergeten dat wij afgelopen weekend weg zijn geweest met al het werk wat er thuis op mij te wachten lag /^0^\.

Behalve een lading muggen in huis (zoonlief had tijdens zijn feestje vast de voordeur opengehouden), een kapotte wc bril (hoe krijg je het voor elkaar om een wc bril doormidden te breken?) en stapels vuile was (volgens mij is er een behoorlijk aantal vrienden/vriendinnen blijven slapen want alle bedden in huis zijn beslapen geweest en de wasmand lag vol met natte handdoeken) en een kapotte parasol (maar dat doek was hoogstwaarschijnljk al verteerd door de zon) zag het huis er verder 'netjes' uit. De afwas was gedaan (echter niet het fornuis), er was geveegd (maar niet gezogen of gedweild), de dieren zagen er welgevoed uit, de vuilnisbak was geleegd en de koelkast die was akelig leeg.

Dus naast onze eigen vieze was had ik aardig wat trommels wasgoed weg te werken.  Ik heb direct alle bedden afgehaald en verschoond, de keuken gesopt, de vloeren gedweild en vooral de koelkast aangevuld. Bovendien stopte in het weekend de airco in Mats kamer ermee en moest ik dus ook de reparateur bellen zodat die afgelopen dinsdag dat ding kon repareren (die beste man is trouwens zojuist weer hier geweest voor de airco in onze slaapkamer. 'A never ending story' en ik heb nu toch heel, euh, vriendelijk aangegeven bij onze real-estate agente dat die oude AC  nu vervangen moet worden. Ik blijf niet meer bellen, na 1 week werken kapt dat ding er gewoon mee.) Uiteraard heb ik ook een nieuwe wc bril gekocht en deze door hubby erop laten zetten en nu is er weer rust in de tent.
Afgelopen dinsdag ook nog koffie gedronken bij Suus- die trouwens zeer binnenkort weer naar Nederland vertrekt- en ik hoorde ook al van twee andere kennissen (weer een Nederlandse en 1 Maleisische) dat die ook gaan verhuizen. En er zullen nog wel meer volgen eind van dit schooljaar. Dat vind ik toch zo'n nadeel van het 'expatleven', het steeds weer afscheid moeten nemen. Ik merk dan ook dat ik steeds minder gauw 'socialiseer' en investeer in vriendschappen.
Afijn dit terzijde. De titel van het blogje is weekendje Hong Kong en dus daarover zou het gaan in dit blogje.

Afgelopen vrijdag was het dan zover, een weekendje uit met de company. BT Midland had goede zaken gedaan dit jaar en dus werd er een uitje voor het personeel en familieleden (zo'n 120+ man) georganiseerd. Naar Hong Kong (en Shenzhen, China zo bleek).
's Morgens heel vroeg was het verzamelen bij kantoor alwaar we eerst een uitleg over het programma kregen en andere aanvullende informatie (in het Thais dus wij verstonden er weinig van). Daarna vertrokken we in 2 Thais aangeklede bussen richting het vliegveld. Hier vloog er een groep met Hong Kong Airways en de andere groep (wij) met Emirates in de A380 naar Hong Kong.  De vlucht duude maar zo'n 2,5 uur maar al met al was het toch pas 5 uur voordat we in Hong Kong waren. Hier werden we verdeeld over 4 bussen met eigen gidsen (wederom Thais sprekend dus voor ons niet zo zinvol) die de gehele verdere reis bij ons bleven. Kan niet anders zeggen dat het allemaal keurig georganiseerd was.

In Hong Kong was het inmiddels donker en daardoor krijg je een spectaculair beeld van de stad met al haar lichtjes. Wat een hoogbouw. Het leek de Sheikh Zayed Road in Dubai wel. Uberhaupt waren ze druk bezig met de (uitbreiding?) van het metrostelsel dus overal waren wegopbrekingen net zoals in het begin van onze Dubai-tijd.
We reden naar de Avenue of Stars waar we o.a. naar de Symphony of lights show keken en daarna hadden we een dinner bij Fungshing restaurant. Inmiddels was het alv ruim 11 uur en bleek dat we niet in Hong Kong maar net over de grens in Shenzhen zouden slapen. M.a.w. we moesten bussen wisselen (overstappen in Chinese bus) en nog een half uurtje richting de grensovergang kachelen. Eenmaal daar aangekomen was het er giga druk. Er stonden hier wel 20 tot 30 touringcarbussen die allemaal door immigratie moesten. Wat een toeristen (vooral groepen) gaan hierheen zeg. Afijn, netjes per groep en op volgorde vd namen zoals vermeld op de visa-aanvraaglijst moesten we door de douane. Bleek dat die sufferd mijn naam verkeerd hadden overgenomen uit mijn papsoort en heette ik opeens bij immigration; Echtgenote, Van. (Ik heb nl. zowel mijn meisjesnaam als mijn getrouwde naam in  mijn paspoort staan en  heet dus: Leidekker, echtgenote van/wife of Kemper.  Nou vriendelijk lachen kunnen ze bij de Chinese immigratiedienst niet. Afijn, na bemiddeling van een hoge baas en onze tourguide mocht ik toch China binnen. Pffff. Dus tegen 2 uur 's nachts lagen we pas in bed terwijl om 6 uur de wake-up call alweer kwam. De hotelkamer was trouwens prima en het ontbijt ook, al was het meer voor de locale Chinees want ik ben niet echt dol op rijst of groente zo op de vroege morgen. Ik miste vooral een fatsoenlijke bak koffie.

Zaterdag stond in het teken van shoppen en sightseeing. Verplicht programma van de Chinese overheid. Je komt dus overal al die toeristenbussen tegen want iedereen moet hetzelfde programma volgen. En had ik al geschreven hoeveel, voornamelijk Aziatische, toeristen deze plaats aandoen? Maar ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was door de stad Shenzhen. Groots en ruim opgezet, heel veel groen, parken en bloemen en vooral mooie brede wegen. Uiteraard veel hoogbouw en geen viezigheid of papiertje te bekennen (ook geen honden, die worden eerder gegeten daar). Het was echter wel frisjes en mijn trui gaf niet echt veel warmte tegen het windje wat er waaide. Na de verplichte bezoeken aan o.a. een Jade shop, Lo Wu shopping mall (soort bargain mall a la Bangkok's MBK of Chatuchak market met allerlei goedkope spullen), de natural herb shop (o.a. medische kruiden), Bamboo/Charcoal shop (hier een heerlijk dekbedovertrek set, handoekjes en o.a. t-shirts gekocht) was het tijd voor een lunch en gingen we daarna naar het Splendid Folk Culture Village (soort thema park mini China, opgezet zoals Madurodam) waar 's avonds nog een  grote show was. Daarna weer in de bus en een dinner bij visrestaurant Penninsula en terug naar het hotel. Een erg druk maar interessant dagje. Dus even relaxen op de kamer en toen vlug slapen.

De volgende morgen hebben Rob en ik eerst koffie gehaald bij een supermarkt in de buurt, want anders kom ik de dag niet door, en toen gingen we naar de ontbijtzaal. Bleek dat de gidsen inmiddels deze ochtend voor koffie hadden gezorgd. Super aardig natuurlijk maar nu had ik al een grote mok met mijn shot caffeine. Na het ontbijt was het uitchecken en in de bus, richting de grens en douane, wat betekende opnieuw langs immigration. Vreselijk, weer al die hordes toeristen. Ook hier weer een gedoe met mijn naam maar ja ik was het land ingekomen dus eruit moet dan ook geen  probleem zijn. Eenmaal uit China was het opnieuw aansluiten voor de volgende douanepost. Pffff, de rijen om Hong Kong in te komen waren zo niet nog langer. Customs in de begintijd van Dubai was er niets bij en dat wil wat zeggen. Afijn 2,5 uur later zat iedereen weer in de bus en gingen we opweg naar Hong Kong.
Overdag ziet Hong Kong er minder gezellig uit dan 's avonds met al haar lichtjes maar het blijft een indrukwekkende stad. De groepen werden weer gesplitst en terwijl een bus naar de Che Kung Temple ging, een andere naar Victoria View point, reed onze bus naar Repulse Bay voor een bezoekje aan deze mooie baai met prachtig strand(en), geweldig uitzicht en haar jachthaven met dobberende zeiljachten. Tja geef ons wat zee en bootjes en je hoort ons niet meer. Prachtig!!! Ook nog (groeps)foto's gemaakt en verder genoten van de aangename temperatuur daar (27 grd maar niet zo klam en hoge luchtvochtigheid zoals in Bangkok).

Hierna was er nog een verplicht bezoekje aan een Jewelry shop en daarna was het tijd voor een overheerlijke (late) lunch bij CityCheChow restaurant. De namiddag waren we vrij om nog wat te winkelen in het luxe shoppingdisctrict van HK. Maar na het superluxe Dubai hadden wij hier niet zo veel meer mee en zijn we ....hoe kan het anders ook... lekker de Starbucks ingedoken. Ff mijn voetjes- en vooral rug- wat rust geven.  Toen weer in de bus richting luchthaven en rond 9 uur vlogen we weer richting Bangkok waarna we toen nog met de taxi naar Rob's kantoor moesten om onze auto op te halen. Dus al met al was het wederom erg laat voordat we in bed lagen.

Maar ik moet zeggen dat BT en de reisorganisatie (Oh-Lo Tours) het uitje prima hadden georganiseerd. De gidsen hebben uitstekend (voor)werk geleverd, er was volop eten en drank aanwezig, ook in de bussen, er werd veel verteld en uitgelegd (weliswaar in het Thai's  maar wat een Engels sprekende collega af en toe voor ons vertaalde). Ons bezoek aan Hong Kong zelf was natuurlijk veel te kort dus eigenlijk moeten we nog een keertje terug.
Hier alvast een impressie. De rest v.d. foto's staan nog op Rob's toestel en tja,....die zit inmiddels alweer in Australie. ( p.s.:  ik krijg de volgorde niet goed geplaatst.)
 


7 opmerkingen:

Kristel Holsbeek zei

Vermoeiend maar wel leuk zo te lezen!!

Anoniem zei

Erg leuk om wat over jullie weekendje Hong-Kong te lezen, toch erg veel gedaan in een korte tijd...(bijna lijken jullie dan wel op Japannertjes...)maar ziet er allemaal gaaf uit. Goed genoten volgens mij.
Groet van Margreet

Anoniem zei

Niet over nadenken, waarschijnlijk wil je niet eens weten hoe de bril brak.
Eens met kristel, leuk maar erg vermeoiend klinkt je trip. Grt lienpien

Nicky zei

Indrukwekkend, hoor! (En vermoeiend) Ons personeelsuitje gaat komende keer naar het openluchtmuseum in Arnhem. ;-)

Margreet zei

Veel gedaan dus in korte tijd, wel leuk hoor, zo'n uitje. En ja, die thuiskomst...maar goed, de vloer geveegd??? vind ik toch indrukwekkend. Als de dieren maar goed verzorgd zijn, dat vind ik toch altijd het belangrijkste.

Petra zei

Wat een avontuur zo voer de Chinese grens te gaan en zo. Dat maakt de gemiddelde mens toch niet mee. Hong Kong zou ik graag willen bezoeken.

sisely.nl zei

Ieder geval dat pakt niemand meer van jullie af deze reis, leuk dat ik zo ook stukje heb mogen mee genieten in Hong Kong.