26 oktober 2011

overstromingen

Een week geen update hier geplaatst. We maken ook niet zo veel mee. Alles draait momenteel om de overstromingen die thailand en 'the greater area of Bangkok' getroffen hebben. Gaat downtown Bangkok overstromen of houden ze het droog? Dat is nu de centrale vraag.  Het nieuws brengt zeer tegenstrijdige berichten en op dit moment vooral doemscenario's. Men vreest het ergste. Het water is niet meer tegen te houden en de komende dagen wordt het erop of eronder. Een bulk water vanuit de noordelijke (al overstroomde ) provicies wat op weg is naar Bangkok en wederom high tide in de Golf van Thailand plus miscommunicatie en slecht beleid blijken een funeste combinatie. Het normale leven in Bangkok houdt een beetje op.

In ons compound is het nog droog. Wij wonen officieel in een provincie ten noorden van Bangkok stad. In Nonthaburi, Pakkret. Maar eigenijk loopt het allemaal in elkaar over en is het een groot Bangkok.


Pakkret aan de Chao Phraya rivierkant is deels ondergelopen en ook aan de andere kant van het Klong Prapa kanaal richting Lak Si ligt alles onder water. Schuin boven ons ligt het Don Muang nationale airport wat sinds vandaag ook een laag water heeft staan en dus gesloten is. Maar wij houden het (nog) steeds droog.

Wel is het in ons compound erg rustig. Vooral omdat de school van Mats deze week herfstvakantie heeft en velen al een weekje weg hadden gepland. Die gezinnen zijn dus vertrokken en nu bovendien de school een week extra dicht blijft ivm de onrustige situatie, blijven de meesten -of gaan ze nu juist- weg....op de vlucht voor water....
Dus zoals gezegd is het best stil hier. Behalve dijken en zandzakkenbarricades die op strategische plekken zijn aangelegd, is er niets te merken van alle problemen om ons heen.
Ja sommige winkeltjes in het buurtcentrum hebben hun zaak leeggemaakt en deuren gesloten en ook water, eieren en rijst zijn niet meer te krijgen in het Villa supermarktje. Maar als je verder geen nieuws zou volgen heb je hier geen weet van het drama wat om ons heen zich afspeelt. Het is het stralend weer en zonnig. Ook Rob kan nog 'gewoon' naar zijn werk (al staat de snelweg wel vol met geparkeerde auto's  in  veiligheid gebracht door bewoners van ondergestroomde gebieden). Al met al een vreemde gewaarwoording. Gelukkig is de Starbucks nog gewoon open en heb ik daar o.a. koffie gedronken met wat andere achtergebleven Ned. en Belgische dames.

Ook Michou is thuis. Zij had geen herfstvakantie maar haar Salaya campus ligt in de provincie Nakhon Pathon, ten westen van Bangkok, waar ze ook erg te lijden hebben van overstromingen. Haar Universiteit dient nu ook als soort opvangcentrum. Zij kreeg dan ook de melding dat haar klassen niet eerder dan 15 november zullen gaan beginnen en misschien nog later, pas 1 december. Arghhhh.  Dit houdt zo wie zo in, welk scenario het ook wordt, dat ons kerstvakantie in Phuket dus in de soep loopt. Want Michou 's academisch kalender is omgegooid. Idem dito voor de zomer 2012. Ook daar ziet het ernaar uit dat Mats' en Michou's kalender niet meer in sync lopen. Grrrrrr.

Nu eerst maar eens de komende dagen afwachten. Voor het geval dat het water ook hier komt hebben we wel alvast de belangrijkste spullen een verdieping hoger gezet. Ook heb ik voldoende (houdbaar)eten en water in huis.  Batterijen, zaklamp, plastic zakken etc hebben we ook bij de hand dus als electra wordt afgelsoten kunnen we in elk geval kamperen op de slaapkamers. We gaan niet ergens heen. Ik zou niet weten waarheen en bovendien laat ik mijn huisdieren niet alleen achter. De meeste dierenpensions zitten uiteraard vol (of zitten zelf in een probleem gebied) en andere animal opvangcentra hebben hun handen vol aan het redden en verzorgen van achtergelaten dieren.
Gezien onze geografische ligging zouden we nooit meer dan 0,5- 1 meter water moeten krijgen hier. In dat geval  dus kunnen we ons redden op de bovenste verdieping van ons huis.
Maar laten we hopen dat het niet zo ver komt.

En over 2 weken zouden mijn ouders komen. Hopelijk kan dat  nog doorgang vinden.
Pff ik had mij een ander begin van een nieuw avontuur in den vreemden voorgesteld.

13 opmerkingen:

Sisely.nl zei

Ik vind het heel erg de overstromingen, (zie de beelden op tv)en dan denk ik meteen aan jullie van is het water naar jullie kant gekomen...

Fijn om te lezen dat jullie plek nog (water vrij is), Sterkte ermee.
Groetjes

Anoniem zei

Spannend allemaal, kamperen is wel eens leuk maar niet in je eigen huis. En als je zonder stroom zou zitten kan je ook geen apparatuur opladen. Problemen allemaal. Ik duim voor je. De vakantie valt dus echt in het water.
Keep smiling.
Nanny

Anoniem zei

maar kunnen ze niet vooruit nu lesstof doornmen of huiswerk maken zodat ze toch nog vrij kan nemen tijdens de kerstvakantie. Is toch raar voor iedereen die al vakantie geboekt heeft. Zij al die leraren dan ook beschikbaar?
Groet Eveline

Anoniem zei

ansoWat wij op tv horen en zien is niet goed,maar jullie hebben het nog droog(ik duim voor julle)Ik vind het heel erg voor jullie.Sterke hoor .
GrRoos.

Anoniem zei

Hoi, ook wij hier thuis wachten het allemaal maar rustig af he. Overmacht noemen ze dat toch??, maar kan me heel goed voorstellen dat jij je dit allemaal heel anders had voorgesteld toen je hier kwam wonen in Bangkok Sal. Wel jammer dat jullie dus deze 1ste keer in Thailand hoogstwaarschijnlijk niet met elkaar op vakantie weg kunnen gaan naar Phuket, zoals het zich tot nu toe tenminste laat aanzien. Best sneu hoor.....Leef met jullie allemaal mee.....We houden kontakt...
Groet van Margreet

Petra zei

Nou, dat laatste kan ik me zeker voorstellen! En verschrikkelijk balen van jullie vakanties. Ik ga hard duimen, dat jullie droog blijven.

Tony en Sandra Moes zei

Ook vanuit Singapore wensen we jullie veel sterkte toe. We hopen dat jullie de voeten droog kunnen houden. Als dat lukt weet ik waar we moeten wonen als we ooit naar Bangkok gestuurd worden. Liefs, S

Anoniem zei

We volgen je op de voet. Het is voor mij nu ook duidelijk in welk deel Bangkok je zit.
Jammer dat alles zo onzeker is v.w.b. vakantie en school. Succes gewenst.
Plien

Kristel Holsbeek zei

Dit is echt wel niet meer leuk...En je bent pas verhuisd...ik vermoed dat je je wel een ander begin had voorgesteld...
Veel sterkte en hopelijk komt het allemaal niet zo ver...

petra timmer zei

Ik hoop ook dat alles droog gebleven is. Helaas weet ik inmiddels wat water kan doen en niet alleen de schade, maar ook opruimwerkzaamheden is vies en goor. Overstromingswater zit namelijk vanalles in. Hier bv lekkerde olietanken maar ook septic tanks die lek of stuk zijn. De lucht is gewoon niet uit het gebouw te krijgen, na schimmelbehaldeling, verf, nieuwe onder en vloer bedekking. En nog rook ik het in een kamer die 2 dagen leeg was geweest. En er staat niks in wat nog van voor de overstroming is behalve apparatuur die neit nat geworden was.

Gr en ik duim voor jullie..Petra

Margreet zei

Tjee, wat balen allemaal. Allereerst voor de mensen die overstroomd zijn, maar zo heb jij je dit begin van het nieuwe avontuur ook niet voorgesteld. En ontzettend jammer van die vakanties. Ik hoop voor je dat je het droogt houdt, want kamperen in de slaapkamers is ook niet leuk.
Houd de moet erin, ik duim voor je dat je ouders toch kunnen komen, gezellig!

Margreet zei

ehm ja, dat 'moet' moet 'moed' zijn natuurlijk. sorry!

Willemijn zei

Ha Sally, wat een vreselijk gedoe! Ik reageer beetje laat, maar hoop dat je het droog hebt kunnen houden!
Veel sterkte!