11 januari 2013

De Bios

Gisteren las ik een leuk stukje bij Hotelletje over bezoek aan de bioscoop.
Leuk onderwerp want ook wij gaan graag naar de film.


In onze verkeringstijd gingen Rob en ik graag naar de bioscoop. Het had wat romantisch zo samen in het donker en tja, je moest toch ergens heen om alleen te zijn ;-). Eenmaal getrouwd bleven we regelmatig de cinema met een bezoekje vereren maar na de komst van de kinderen werden die filmuitjes minder. Ook omdat de prijzen aardig omhoogschoten. Voor een middagje bios met het gezin moest je aardig in de buidel tasten. Voor menigeen was dat blijkbaar het geval want in die tijd schoten de video-theken toen als paddestoelen uit de grond. Verhuur was de oplossing. Ook wij werden lid van een videotheek en huurden wel elk weekend een aantal films. Gezellig thuis op de bank, collaatje en popcorn erbij en kijken maar. Ff stopzetten voor een plaspauze of als de telefoon ging. Lekker in eigen huis, zeer handig met (kleine) kinderen. 

In Brazilie was de bioscoop weer betaalbaar maar waren de films of nagesynchroniseerd of met Portuguese ondertiteling. Ook duurde het relatief lang voordat een nieuwe film in Zuid-Amerika uit kwam. Daarbij spraken de kids in het begin Engels noch Portugees dus al heel gauw werden we hier ook lid van een videotheek. Er zat er eentje direct bij ons om de hoek. Super handig. De kids liepen soms alleen naar ons 'mannetje' om een filmpje te halen. Al huurden we geen video's meer maar waren het nu dvd's geworden. Ook Rob en ik huurden met grote regelmaat een dvd'tje al gingen we ook wel naar de bioscoop want i.t.t. tot Nederland had je hier geen grote pauze tijdens de film en was het gewoon gezellig om er even samen uit te zijn.

Eenmaal in Dubai bleken er niet veel videotheken aanwezig. Een soort dvd verhuurautomaat stond er in de supermarkt maar daar zaten de meeste recente speelfilms niet tussen. Beetje ouwe meuk. Tja, je had verder wel zo'n Indiaas mannetje die aan de deur kwam met fake dvd's maar vaak speelde die dan niet af  in je buitenlandse dvd speler, verkeerde regiocode enzo. Dus dat was hem ook niet.
Inmiddels spraken de kids vloeiend Engels en met hun jonge tienerleeftijd is er niets leuker dan met je vrienden naar de mall gaan en daar een filmpje pakken. Shoppingmalls en bioscopen in Dubai genoeg. De bioscoopprijzen waren hier wel weer hoog(er) maar ja, voor niets gaat de zon op en het is beter dan het alternatief; op straat, euh in de mall, rondhangen.
Wat wel balen voor de kids was (vooral voor 'kleine' Mats) dat ze in Dubai streng de leeftijdsgrens hanteerden. Menig film mochten ze niet zien omdat die voor boven de 15+ was. Het stomme was dat deze filmranking gebasseerd was op 'sex' of de hoeveelheid 'bloot' in de film en niet op geweld. De meest aggressieve films, waar ze elkaar de hoofden afhakken kreeg de ranking 12+ of 'with adult supervision' maar een blote borst in de film en het was 15 jaar en ouder of zelfs 18+. En dan kon ik als volwassene hoog en laag springen maar mijn kind mocht dan niet met mij mee naar binnen.
Nou had zoonlief al wel gauw door hoe je dat toch kon omzeilen. Laat dat maar aan de jeugd over. Hij heeft in ieder geval alle films die hij wilde zien gezien ;-) Vooral Mats was dan ook vaak met z'n vrienden in de bioscoop te vinden.
Ook Rob en ik gingen hier regelmatig want alle blockbusters werden hier gelijktijdig met de Amerikaans release vertoond. Dochterlief ging ook wel graag naar de movies maar zij heeft een hele andere smaak van film genre dan  haar ouders (lees: als haar moeder). Dus soms offerde Rob zich op om met haar die film te gaan bekijken terwijl ik me dan vermaakte in de shopping.
Enige nadeel vond ik wel de troep in de bioscoop (popcorn die door de hele zaal werd gegooid) en soms drukke en luidruchtige jeugd. En zonder te willlen 'vingertje wijzen' waren dit vooral de locale Emiratie jeugd die een air houden van dit is ons land dus jij zegt daar niets van. Helaas deed het bioscooppersoneel (vaak Filipino's) er ook niets aan.

Hier in Bangkok gaan we ook met regelmaat naar de bioscoop. Het zijn weer schappelijke prijzen en er zit een (kleinere) bioscoop in de mall vlak bij ons compound. We kunnen er op de fiets (euh met de golfcart) zo naar toe. De meeste major movies worden hier vertoond, al is het soms voor wat korte periode omdat ze dan weer een andere nieuwe film showen. Maar in er zijn genoeg mega bioscoopcomplexen met veel meer zalen te vinden in Bangkok. Wij kiezen gewoon voor gemak en nemen voor lief dat niet alle films hier in ons bioscoopje draaien.
Mats gaat ook hier weer vaak met z'n vrienden  naar de film en Michou gaat regelmatig met studiegenoten maar dan naar een grote bioscoop down town.
De films zijn of in het Thai's of in het Engelse met Thaise ondertiteling. Ook hier weer geen pauze tussen de film door en met keurig opgevoed publiek. Vooraf wel veel reclame EN een filmpje over de Koning van Thailand. tijdens dit filmje wordt het publiek geacht te gan staan als eerbetuiging voor het koninglijke huis en iedereen doet dat dan ook keurig. Eenhele gekke gewaarwording als je dat de eerste keer meemaakt. En wee gebeente als je blijft zitten. Dat is een grote beledinging voor de Thai.

Afijn, zo zijn we vorige week dus gezellig met dochterlief naar de film Jack Reacher geweest. Een ouderwets avondje uit. En toen wij naar binnen gingen kwam zoonlief er net met een groep vrienden uit. Tja, die geeft liever zijn zakgeld uit aan een bioscoopkaartje dan dat hij zich met z'n ouders (op hun kosten) in de cinema vertoond haha.


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja altijd erg leuk er eventjes tussenuit te gaan....en ja waar moet je anders naar toe om alleen te zijn, hihihi,
Groet van Margreet

Petra zei

Rick vooral is ook echt een filmliefhebber. Ik iets minder, maar vind een uitje naar de bioscoop meestal ook erg leuk.

Tony en Sandra Moes zei

wij hebben gelukkig altijd de luxe gehad dat we overal waar we hebben gewoond een overdaad aan bioscopen in onze buurt hadden. We gaan regelmatig met de kinderen naar de bios. Als we niet allemaal dezelfde film willen zien splitsen we gewoon op. Er is bijna altijd wel een film die op ongeveer dezelfde tijd begint. lekker makkelijk.

Anoniem zei

Nou en je had ook in Dubai zo'n film on demand abonnement. Even bellen en de nieuwste films thuis op de tv via de kabel. Groet Eveline

Anoniem zei

Hier gaan we af en toe naar de oudelullen bios maandag- of dinsdag middag, 6 euro incl. koffie met cake. En geen oude films maar de nieuwste, Nanny