25 maart 2020

Vreemde gewaarwording

Wat een rust. Het normaliter zo drukke en lawaaierige Sao Paulo is stil (lees hier) geworden. Inmiddels ben ik na het schrijven van mijn laatste blogpost (hier) wat rustiger geworden. Tenslotte zit bijna iedereen in dezelfde situatie. Ik had mijn twijfels maar ben verrast hoe goed de Paulistanos zich houden aan de, voorlopig, 14 daagse opgelegde maatregelen en sociale isolatie/quarantaine houden.

Een hele rare gewaarwording om nu in deze metropool te wonen. Geen (toeterende) auto's of voorbijrazende motoren, geen files, geen sirenes de hele dag door, geen overvliegende helikopters. Er is haast niemand op straat, geen buitenspelende kinderen, nergens hoor je muziek en overal gesloten winkelpanden en kantoorgebouwen. Een saai straatbeeld. Beetje apocalyptisch gevoel als je nu buiten bent. Zelfs Dinkel vindt het maar vreemd. Geen dogwalkers die honden uitlaten of vriendjes om tegen te blaffen. Dus gauw een plas en ze wil weer naar binnen.
Behalve de motorboys van de deliveryservice, de bewakers en portiers bij de flatgebouwen en wat klanten bij de bakker of in de supermarkt is het echt uitgestorven in onze wijk. We horen nu overal vogels fluiten en het lijkt wel of de lucht lekkerder ruikt. Tja, de smog die altijd boven de stad hangt is natuurlijk nu afgenomen.

Ook wij blijven binnen, behalve als de hond uit moet en dan lopen we gelijk naar de supermarkt. Ook daar nemen ze het Covid-19 virus heel serieus en er zijn 'afstand-houden' stickers geplakt, alcohol gel dispensers opgehangen en spatschermen bij de kassa's geplaatst.Verder wordt iedere keer dat je een winkelwagentje of -mandje gebruikt daarvan eerst de handvaten/ -greep ontsmet voordat je deze meekrijgt. De karretjes staan ook niet meer buiten maar binnen met een medewerker erbij. Die let er ook op of er niet te veel klanten in de winkel zijn. Anders wordt je gevraagd even buiten te wachten. En de pinautomaat wordt voor elke transactie eerst gereinigd door de kassamedewerker zodat iedere klant het veilig kan gebruiken.

Ook bij de drogist zijn er afstand markeringen op de grond aangebracht en is er een lint voor de kassa gespannen. En bij de bakker om de hoek is het restaurant/bargedeelte gesloten en zijn de krukken en stoelen weggehaald. Verder maken ze nu extra reclame voor bezorging/delivery service en hebben ze een soort drive-through systeem gecreëerd. 2 witte blokken op de weg markeren nu de plek waar je kunt parkeren om je bestelling op te halen zonder dat je de auto uit hoeft.


 


Degenen die nog wel buitenhuis werken en van het openbaar vervoer afhankelijk zijn houden ook bij de bushalte 1-1,5 m afstand zag ik. Maar hoe het er in de bus aan toegaat weet ik natuurlijk niet. 


Ik volg al het nieuws omtrent dit corona virus niet meer zo fanatiek. Want, naar mijn mening, word je overspoeld met (nep)nieuws en allerlei tegenstrijdige adviezen. Ik word daar wat onrustig van. Daarom heb ik ook nu even wat afstand genomen van alle social media. Maar kreeg natuurlijk wel de videobeelden mee van alle zingende en klappende mensen in Italië en Nederland. Klappen voor de zorg en voor degenen die in de frontlinie hun werk doen en de economie zoveel mogelijk draaiende houden. Super!

Dus toen hier 's avonds ook flink geklapt en geslagen werd op pannen en pannen dacht ik ...leuk ze waarderen hier die beroepsgroepen ook. En die waardering uiten ze elke avond. Wat mooi. Niets is minder waar zo bleek. Het is een protest. Het blijkt dat sommigen denken dat het met dit virusje wel mee valt en dat mensen gewoon moeten/kunnen gaan werken. Dat de economie voor gaat. Gelukkig is niet iedereen het daarmee eens. Prettig idee dat de meeste gouverneurs van de grootste steden en van sommige staten wel de gezondheid van haar inwoners voorop stellen. Maar ja, als mensen hier te lang thuis komen te zitten en er geen voldoende financiële steun of sociaal opvangnet komt kan daar anders over gedacht gaan worden. Ik hoop echt dat dan de situatie hier niet uit de hand gaat lopen. 

NB: klik op de foto's voor vergroting en op gekleurde links met doorverwijzingen
@ artikels zijn v/h internet

2 opmerkingen:

Nicky zei

Krankzinnig dat sommigen nog steeds denken dat het wel mee valt. Hier zie je overal dezelfde maatregelen als bij jullie. Toch zijn er hier ook veel mensen die zich nergens iets van aantrekken. De parken, stranden en markten zijn overvol hier. Het is natuurlijk een voordeel dat de luchtkwaliteit opknapt, dat er geen files zijn en meer van dat soort dingen. Maar ik vind het allemaal een akelig gezicht, al die maatregelen. Zal blij zijn als we het achter de rug hebben. Take care daar!

Wim zei

Ook hier in NL dezelfde maatregelen, met dit verschil dat NL GEEN lockdown heeft. Dus je kan nog gewoon de straat op, maar je mag met niet meer dan 3 personen samen zijn, anders een boete. Het is echt vreemd nu, zeker bij de supermarkt. Deels winkels dicht, maar ook alle kappers, wat mensen weer aanspoort zelf te gaan knippen. Heb al enige "thuiskapsel"gezien die niet echt goed gegaan waren. Maar je moet wat. Wel lastig dat ook alle opticiens dicht zijn, je bril zal maar stuk gaan. En ziekenhuis heeft geen poli meer, alleen bij spoed via de telefoon. Hier veel in het nieuws dat Europa vind dat Holland te makkelijk is in deze crisis en nog steeds geen lockdown heeft, maar ook veel over de Braziliaanse president, die dit alles als een griepje af doet. Ik blijf veel thuis en zorg alleen maar voor mijn 91 jarige moeder, die het anders niet red. Voor de rest begonnen met de grote schoonmaak, dingen die je steeds maar uit stelt maar nu eindelijk gedaan kunnen worden. Zo kom je de tijd ook door, want Netflix de hele dag gaat ook vervelen.