22 september 2021

Oogsttijd

September is naseizoen periode. De maand dat de herfst begint. De temperaturen zijn nog steeds erg aangenaam maar de dagen worden korter en de avonden langer.  Het is sneller donker en ook 's nachts koelt het al aardig af. Het gras is soms al nat met ochtenddauw. Er zit überhaupt wat vocht in de lucht en ruim een week geleden hadden we twee dagen last van een depressie uit het westen. Deze bracht flinke regen- en onweersbuien. Maar dat konden we goed gebruiken. Heerlijk voor de kurkdroge tuin en alle beplanting dus hoorde je mij niet klagen. Alleen Ollie vond al dat gerommel in de lucht maar niets. 

Na al die regen rook het heerlijk fris. Nadeel is dat niet alleen het gazon een opkikker heeft gekregen, ook het onkruid is hierna aardig omhoog geschoten. Dat de herfst in aantocht is merk je ook aan het feit dat en sommige bomen hun bladeren al beginnen te verliezen. Verder is dit het seizoen van rijpe vruchten. Er kan geoogst worden.

De laatste peer plukte ik uit de boom en ook lag de grond onder de avocado boom bezaaid met rijpe avocado's. Voordeeltje van de enorme regenbui dat door de harde wind de hoogste vruchten (waar ik niet bij kon) uit de boom zijn geblazen 😁.

De walnotenboom laat ook al vruchten vallen. En ik moet super snel die noten rapen anders is Ollie mij voor. Die eet zo onze teelt op haha. 


Online vond ik hoe ik deze walnoten moet oogsten en schoonmaken. Ook de druiven zijn rijp. Van een paar trossen gaan wij krenten 'maken'. Dus boven op zolder wat druiven opgehangen zodat ze kunnen drogen. Kijken of dat inderdaad werkt.



En van de laatste alfarroba noten die uit de bomen zijn gevallen ga ik nu zelf alfarroba meel maken. Dit is nog een heel kwarweitje. Maar het houdt ons van de straat. Wassen, koken, laten weken, ontpitten, drogen, in kleine stukjes maken en dan malen. 








Het in de oven drogen was nog een dingetje. Geen grote oven, temperatuur toch moeilijk te regelen zonder dat de boel verbrandt, dus twee andere batches liggen nu buiten in de zon te drogen. Dit lijkt beter te werken. Het fijnmaken in een klein koffiebonenmaler is ook een tijdrovend werkje. Maar het werkt wel en we krijgen er goede meel (fijn en grof) mee. Daar gaan we straks verder mee aan de slag. Alfarroba brood, alfarroba ijs, poeder voor door de yoghurt etc. Wordt vervolgd...

De kaki vruchten zijn in oktober rijp en verder moet er al behoorlijk gesnoeid gaan worden. We blijven dus bezig.

Waar ze ook goed bezig zijn is bij onze gemeente. Die hebben de afgelopen maand een hondenparkje aangelegd. Vlakbij ons huis. Het moet nog officieel geopend worden, het is ook nog niet helemaal af, maar Ollie en Dinkel vinden het er nu al geweldig. Al snappen ze het agility-parcour nog niet echt haha. Überhaupt wordt het de hoogste tijd dat er met Ollie getraind gaat worden. Hij is echt aan het puberen en luistert op dit moment voor geen meter. Nu de meeste bedrijven en clubs weer open zijn gegaan na alle covid restricties hebben we dus wat informatie opgevraagd. Kijken of er nog een jonge honden cursus in de buurt begint.








Hopelijk komen er hier straks meer vrolijke viervoeters spelen zodat vooral Ollie kan socialiseren. En vooral zijn energie wat kwijt kan. Want tja, Dinkel onze bejaarde dame ligt het liefst de hele dag te slapen.

Verder besloten Michou en ik eens een nieuw japans restaurant uit te gaan proberen. Voorheen zat hier een churrasqueria maar onlangs is er een sushi bar (2e locatie) in gekomen. Beiden zijn wij inmiddels volledig gevaccineerd en in het bezit van de corona app dus konden in het weekend uit eten.

Sjiek restaurant met heerlijke sushi op een geweldige locatie. Wat duurder dan wij normaal gaan eten maar voor een keertje niet erg. De bediening was wel erg traag dus het was een avondvullend gebeuren. Maar we zaten gezellig en genoten van het uitzicht en het goede eten.












En ach soms moet je jezelf gewoon eens verwennen... 

3 opmerkingen:

Wim zei

Goed culinair bezig zo. Leuk toch alles uitproberen. Nieuw leven is ook nieuwe zaken uitproberen. Leuk dat de honden zo een mooie uitlaatplek hebben..in Holland is het alleen maar een grasveld. En ook hier komt de herfst er aan, inderdaad verbazingwekkend hoe snel dat lijkt te gaan.

Willemijn zei

Wat fantastisch die oogst!
Ook erg leuk dat er een agility parcours voor honden is gebouwd. Wat een mooie voorziening!

Nicky zei

Je woont dus eigenlijk in je eigen snoepwinkel met al dat lekkers wat in de tuin groeit. Ik vind het een flinke oogst. Sushi vind ik niet lekker maar uit eten met je kind is altijd leuk. Het ziet er gezellig uit!