19 januari 2019

Nadelen

Niet altijd is het wonen in het buitenland rozengeur en maneschijn. Al is verhuizen of emigreren in dit digitale tijdperk een stuk eenvoudiger en gemakkelijker geworden. Besloot je vroeger weg te gaan naar 'den vreemde' dan was dat vaak een sprong in het duister. Ging je naar de bibliotheek voor meer  informatie over dat land en haalde je reisgidsen bij een reisbureau voor reistips. Verdere details kreeg je van het verhuisbedrijf of (indien gebruikmakend van) een gespecialiseerd emigratie bedrijf en uiteraard de ambassade.
Tegenwoordig struin je het internet af en word je vanzelf overspoeld met websites, links,  reisverhalen, online groups en blogs over het leven in het buitenland. Allemaal boordevol informatie die je een beetje voorbereiden op het vertrek.
En zit je dan in het nieuwe land dan is contact houden met het thuisfront ook een eitje. Facebook, Whats-app, Skype en e-mail maken dat afstanden vervagen.
Niet zoals in het verleden toen post er weken of zelfs maanden over deed. Iets snel of dringends doorgeven was er niet bij of je moest bellen tegen torenhoge tarieven en met vaak slechte verbinding.
Nee, dan is het tegenwoordig een stuk simpeler en ben je in het ergste geval met een vliegtuig (relatief) snel weer terug. Maar dit neemt niet weg dat het,werkelijk, fysiek contact hebben altijd een gemis blijft.

Zo wordt morgen mijn schoonvader 80 jaar en vieren ze dat vandaag uitgebreid met een etentje met de familie. En wij zijn daar helaas niet bij. Even terugvliegen vanuit Brazilië zit er, vooral in de nu dure zomerperiode hier, niet zomaar in. Wij hebben net de kinderen met de feestdagen laten overkomen en kunnen het geld maar 1x uitgeven. Natuurlijk hebben wij vanaf hier toch een leuk kadootje voor mijn schoonvader geregeld en zien wij elkaar bovendien in April als we op doorreis naar Japan er een paar dagen Nederland aan vast plakken. Maar toch is het niet leuk als je er op zo'n speciale dag niet bij bent. Lang leven Whats-app en videobellen.
In gedachten zijn wij er in elk geval bij...... en Rob sr., vanavond nemen we er eentje op je gezondheid. Saúde!

Over gezondheid gesproken dat is een andere nadeel van verhuizen naar het buitenland. Ziek worden in den vreemde, wat te doen en waar ga je heen. Het überhaupt uitdokteren van de medische voorzieningen in je nieuwe thuisland. Het vinden van een goede ziektekostenverzekering, vervolgens uitvogelen hoe alles werkt en dan op zoek naar een dokter en tandarts. Is in Nederland zeker niet alles perfect geregeld  (bijv. wachttijden), je kunt in elk geval het medisch probleem in je moedertaal voorleggen en bespreken.
Hier kent men niet echt een huisarts zoals wij die kennen. En als ze er al zijn moet deze maar net met jouw verzekeringsmaatschappij samenwerken. Die paar 'huisartsen' die door onze convenio vergoedt worden zitten mij te ver weg. Zonder auto moet ik dan een Uber nemen en daar heb ik helemaal geen zin in. Ik wil gewoon iets of iemand bij mij in de buurt.
In de meeste gevallen gaat men hier dan ook naar de Pronto Socorro (1e hulp) in het ziekenhuis waar een medico general je onderzoekt en indien nodig verder doorverwijst. De twee ziekenhuizen, op loopafstand, bij ons in de buurt staan goed aangeschreven maar, zo kwam ik achter, veel specialisten werken daar als zelfstandige (lees:private basis). Die dan weer niet vergoed wordt door onze verzekering terwijl het ziekenhuis er wel onder valt. En ik maar bellen en uitzoeken met onze zorgverzekeraar waar ik dan wel terecht kan, zucht zo fijn. En die help desks zijn net zo als in Nederland. Zoveel wachtende voor je en dan maar hopen dat je de juiste afdeling aan het begin van het bandje gekozen hebt.
Zo kwam het dus voor dat ik vorige week voor twee aparte onderzoeken, eentje bij dermatoloog en andere bij gynaecoloog/mastologia, weer naar verschillende medische centers kon gaan. En voor de echo en mammogram moest ik weer naar een diagnostisch center. En ook mijn uroloog zit al ergens anders. Hij is fijn. En denk maar niet dat men daar Engels spreekt. In dit soort gevallen ben ik blij al wat Portugees te spreken (al zijn veel Engels medische termen enigszins universeel).  Verder lang leve Google translate. Ik kan mij nog wel situaties herinneren waar ik vroeger met mijn Portuguese woordenboekje in de hand bij een dokter stond te stotteren. Niet fijn als je ook nog ergens pijn hebt.

Afijn, nu ik toch bezig was met een 'rondje gezondheid' vond ik het ook tijd voor een controle en grondige cleaning bij de tandarts. Daar was ik inmiddels meer dan een half jaar geleden in Nederland voor het laatst geweest toen ik nog gauw een kroon liet zetten.
Tandartsen en orthodontisten genoeg maar veel zijn hier in Brazilië gericht op estética en met name die stralende witte glimlach. Ik hoef geen super moderne kliniek voor mooi gebleekte tanden en behoef enkel maar een grondige cleaning en check up. Heb jaren geleden in Curitiba al mijn gebit laten renoveren en daar toen met een slotjesbeugel rondgelopen en nu de boel keurig netjes recht staat ben ik tevreden. Dus een 'eenvoudige' tandarts hier in de buurt gevonden en een afspraak gemaakt. Volgende week heb ik nog wat vervolgafspraken en dan ben ik er voorlopig weer even vanaf (hoop ik).
Ook manlief loopt gezellig mee in de medische molen en wordt a.s. woensdag aan poliepen in zijn neus geopereerd. Hopelijk kan hij daarna weer goed slapen. Geen gesnurk naast mij meer :-)

Fijn weekend allemaal.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk weer even wat van je te lezen Sally, vind het toch knap van jullie wat jullie allemaal ondernemen.
Maar snap dat niet alles rozengeur en maneschijn is, maar dat is het nergens he. Wens jullie het allerbeste en blijf vooral genieten van alle mooie dingen. Lieve groet Martin en Nel

Anoniem zei

Hoop dat je tussen de bomen van de ziekenhuizen nog het bos ziet...Ja zeker een hele uitzoekerij. En Sao-Paulo is ook groot, dus het kan voorkomen dat je inderdaad naar de andere kant van de stad moet om het vergoed te krijgen via je verzekering. Lastig hoor.
Maar voor ons is het weer fijn om wat te lezen. Zo maakt je toch steeds wat mee...al blijft het een uitzoekerij voor je...
Denken aan je hoor daar in den vreemde...
Kus en Groet van Margreet
Bye.....

Wim zei

Hoe herkenbaar. Mijn familie in Brazilië heeft het over hetzelfde wat betreft de ziektekosten, het is echt zoeken en als je wat vind, vergoeden ze het dan. Maar dat gaat je vast wel lukken, en gelukkig dat je de taal spreekt, want ze doen daar niet veel moeite om iets anders te spreken. Hopelijk valt de " renovatie" van je gebit mee. En ja, vliegen naar Holland is helaas erg duur, maar hou ticketsites goed in de gaten. Mij is het paar jaar geleden gelukt om van Amsterdam naar Perth ( Australië) te vliegen via london voor maar € 400 retour. En ook eens tickets geboekt voor mijn tante vanaf Rio voor maar € 350 retour. Als je maar zoekt en even omvliegen niet erg vind. Vooral met Air Maroc was vroeger heel erg goedkoop. Succes met alles, geniet van de warmte, hier snerpend koude wind en sneeuw :-(

Nicky zei

Ik kan me helemaal voorstellen hoe vervelend dat is. Ik denk ook vaak dat mensen niet beseffen dat het in Nederland toch nog best redelijk geregeld is allemaal. En wij maar klagen...