17 april 2021

De grote verbouwing

De grote verbouwing. Ik schrijf er vaak over. Iets waar ik enorm tegenop zie maar ook erg naar uitkijk.

Toen het 'eerste' huis niet doorging kozen we voor deze woning. Voor Rob en Michou altijd al een favoriet. Ik vond de tuin geweldig, ook de locatie (dicht bij een stadje maar niet in de -toeristische- drukte) en het huis was een casa térrea. Gelijkvloers, precies zoals ik wenste. Geen trappen meer voor die kluts-knieën van mij. Maar eigenlijk was ik op zoek naar een woning die al 'af' was. Eentje waar je alleen wat kleine cosmetische veranderingen aan hoeft te brengen, niet weer een heel project. Ik was na alle verbouwingen in Nederland en Brazilië wel klaar met renoveren. Of eigenlijk met alle troep die daarmee gepaard gaat. Weer alle meubelen opslaan, steeds de hele tijd moeten schoonmaken en het k(r)amperen in je huis. Of erger nog, tijdelijk elders moeten bivakkeren omdat alles opengebroken ligt of water afgesloten is. Dit huis is uit 1985 met dito, euh retro, interieur. Niet echt mijn smaak😛.

Maar zoals het thuisfront al zei, de ideale (droom)woning bestaat niet. Tenzij je een hele grote zak geld meebrengt. Dat geldt zeker in de Algarve. En dan nog is er altijd wel iets wat je wilt veranderen. Nu kun je de woning geheel naar eigen smaak aanpassen, indelen en stijlen. Ik ben dan ook helemaal om. We gaan gewoon nog één keertje onze mouwen opstropen.

Bouwen in Portugal is een langzaam proces. Als je hier een huis of beter gezegd een stuk grond koopt hangt het van de stedenkundige situatie af wat je ermee mag doen. Ze kennen hier 3 types grond: urbano (stedelijk), rustico (natuurgebied) en agrocola (landbouw), of een mix hiervan. Afhankelijk van de zone waarin het stuk grond ligt zijn de regels w.b.t. bebouwing strenger. Of zelfs geheel verboden. Zeker de laatste jaren is men - onder invloed van natuurbeschermingsorganisaties en de strengere milieu- en klimaatvoorwaarden - strikter gaan optreden. Daarbij heeft ook iedere gemeente zijn eigen bouwvoorschriften die bepalend zijn voor de bebouwbare oppervlakte. Het is dus belangrijk uit te zoeken of er nog m2 ruimte is voor uitbreiding, de aanleg van een zwembad of bijv. een bijgebouw. Ook het terrein zelf moet geschikt zijn om op te bouwen. Dat wil zeggen niet te steil, er geen rotsen in de grond zitten of bijv. leidingen over het terrein lopen. En niet te vergeten: bebouwbaar betekent niet nog niet bewoonbaar. Je mag misschien een stal, schuur of een commercieel pand neerzetten maar die zijn niet geschikt voor bewoning. Er zal dus ook een woon/gebruiksvergunning (licença de habitação/utilização) aanwezig moeten zijn of afgegeven worden.

Afijn, voor een interne verbouwing heb je in principe geen vergunning nodig. Je moet natuurlijk wel weten wat je doet en geen dragende delen verwijderen. Ook moet je voldoen aan de brandveiligheid regels. Maar men kan zo, als handige doe-het-zelver of met een aannemer, aan de slag. Ga je echter iets aan de buitenkant (facade) veranderen dan heb je een bouwvergunning nodig. Dit geldt ook voor de aanleg van een zwembad en het plaatsen van een (houten) garage zoals wij willen. Want de betonnen fundering hiervan is 'permanent' en telt dus mee in de m2.  Zo'n vergunning moet via een architect bij de gemeente (câmara) aangevraagd worden. Samen met allerlei projecttekeningen, een kadastrale opmeting en plattegrond van het terrein met de locatie wordt deze dan ingediend. Daarna gaat de gemeente er naar kijken en over tot het verstrekken van de bouwvergunning. En dat proces kan wel eens heel lang duren. Daarna kun je met een aannemer aan de slag gaan. Kortom, zeker nu in het Corona tijdperk, een traag traject en is het een kwestie van veel geduld en lange adem hebben.


Ons huis heeft 4 slaapkamers en 2 badkamers. Naast de huiskamer grenzen drie slaapkamers aan de veranda aan de voorkant van het huis. Wij willen daar allemaal schuifpuien plaatsen zodat je daarmee direct toegang tot dit overdekte terras krijgt. Van die 3 slaapkamers zijn er twee met een redelijk formaat, de middelste is wat kleiner en meer geschikt als studeerkamer. Van die kamer willen wij nu twee smallere badkamers maken zodat we twee logeerkamers met badkamer en-suite krijgen. De MBR a.k.a. hoofdslaapkamer ligt aan de andere kant van het huis. In deze kamer willen wij een doorgang maken naar een naastgelegen badkamer zodat wij dan ook een privé badkamer hebben. Bovendien is deze badkamer groot genoeg om te splitsen en van één helft een inloopkast te maken. Dan houden we in de slaapkamer ruimte genoeg voor ons absurd grote hemelbed haha. Naast die badkamer zit nog een tweede, kleinere badkamer. Ook deze willen we splitsen zodat we een apart toilet kunnen creëren. De andere helft wordt dan het washok, toegankelijk vanaf de bijkeuken. Want op dit moment zitten die aansluitingen in de keuken en nemen de wasmachine en droger daar veel plek in.

W.b.t. de keuken die is heerlijk ruim maar best donker. Dus ook hier willen we een grote schuifpui plaatsen voor meer (dag)licht en directe toegang tot de achtertuin. Een gezellig terras met pergola ervoor aanleggen en het is daar dan goed toeven. De huidige keuken is oud en ook onhandig ingedeeld. Bovendien gebouwd op werkhoogte van een klein Portugees omaatje ;-). Dus die moet helemaal worden gestript. Sowieso alle wand- en vloertegels gaan eruit. Ik vind ze niet mooi en er zijn ook veel gebarsten (wisten jullie dat Portugal en zeker de Zuid Algarve een aardbevingsgebied is en er regelmatig seismische trillingen zijn?). Ook moet er iets van een verwarming- en aircosysteem komen en betere isolatie. De woning voldoet niet meer aan de huidige energielabel eisen. Wij willen überhaupt alle houten deur- en raamsponningen vervangen voor pvc en overal dubbel glas in plaatsen.

Daarnaast is er nog een annex a.k.a. casa de apoio (aanleunwoninkje) tegen het huis aangebouwd. Dit wordt straks Michou's domein. Dit gebouwtje heeft echter een plat dak wat lekt. Dat moet dus aangepakt worden want nu zit er overal schimmel en vocht in de muren en plafond van het huisje.

           
   

Op dat dak willen we dan -indien technisch en structureel mogelijk- in de toekomst graag een dakterras maken. Volgens mij kunnen we vanaf daar nét de zee zien 😍.


Met alle plannen moet ook de elektriciteit aangepast gaan worden. Wij hebben straks meer groepen en vermogen nodig. Voordat die nieuwe kabels getrokken kunnen worden door de energiemaatschappij moeten er eerst nieuwe (+ extra) elektriciteitskasten geplaatst worden. De oude box zit nu nog bij het huis maar volgens een nieuwe regel hoort dit aan de straat geplaatst te worden. Dus is een elektricien alvast aan de slag gegaan.



Nu is het weer wachten op de energieleverancier om met de volgende fase te starten. Dat duurt al een paar weken. Toen ik afgelopen week maar eens contact met hun klantenservice opnam was volgens de medewerkster de aanvraag in het systeem geannuleerd! Huh??? Er moest dus opnieuw een verzoek gedaan worden om het proces te (her)starten. En uiteraard kreeg ik hier netjes nogmaals een rekening voor. Heel lastig debatteren met een bedrijf wat een monopolypositie heeft. Afijn, het programma 'Ik vertrek' had hier weer leuk materiaal aan gehad. Zoals ik al schreef gewoon een kwestie van een lange adem hebben. Eens komt alles goed. Wij hebben geen haast en kunnen hier voorlopig prima wonen. Michou en ik hebben het in elk geval zo gezellig mogelijk ingericht.

















Foto's van de tuin hebben jullie natuurlijk al genoeg gezien. Ook daar hebben we trouwens nog een hoop ideeën voor. Naast gemeentewater hebben wij ook een eigen waterput op het terrein. Dat water kan worden gepompt in een grote opvangbak (tanque) en gebruikt voor besproeien van de tuin en gewassen. Ik wil nog uit laten zoeken of het ook drinkbaar is. Maar ook het oude waterradsysteem (nora) staat er nog. Dit willen we t.z.t weer wat opknappen en terugbrengen in de originele staat. Soort openlucht museumpje.






Plannen genoeg dus. Maar we zullen een prioriteitenlijstje moeten samenstellen en kijken wat haalbaar is. De reeds ontvangen offertes liegen er niet om. En er groeien behalve fruitbomen nog steeds geen geldbomen in onze tuin. Ergens is het trage proces ook wel goed omdat we nu alle tijd hebben om het huis te 'ervaren'. Kunnen we uitvinden wat voor ons werkt en hoe we het gaan aanpakken. En mijn eigen handige Harrie is er voorlopig ook nog niet. Die zit in Brazilië het broodnodige geld te verdienen ;-) En laten ze nou net zijn contract met nog een jaar verlengd hebben. Niet de ideale situatie, zeker nu we door Corona elkaar minder vaak kunnen zien dan gepland, maar het is niet anders. We weten waarvoor we het doen. Straks poedelen we heerlijk in ons eigen zwembad...

4 opmerkingen:

Wim zei

Wat leuk om zo alle plannen te lezen. Gaat echt een paleis worden straks maar gelukkig hebben jullie geen haast, moet je in Portugal ook niet hebben. Vrienden van ons die huis in Madeira bouwde wat ook nu een paleisje met zwembad is geworden hadden het ook over de vele regels. Huis werd eerste maal afgekeurd omdat er in één van de badkamers geen Bidet zat...moet je ook maar net weten dat dat een plicht is. Maar die genieten nu en komt straks voor jullie zeker ook. Maar zie op de foto's ( leuk hoor zo uitgebreid) dat het er nu ook goed toeven is. Bizarre kleuren badkamer wel, en grappig die boeddha bij de gebarsten tegel, zeker ook aardbeving schade. Over kleur gesproken, je website is van groen naar geel gegaan, best mooi zo. Veel plezier (en geduld) met alle voorbereidingen van de verbouwing. Ja, en Rob is slim...die komt als het klaar is :-). Nu ff doorbijten, maar over tijdje kan je gewoon lekker genieten en ook het oude vrouwtje uithangen op ligstoel en bij het zwembad.....

Nicky zei

Oh, joepie! Foto's van jullie huis! Ik ben dol op huizen kijken! Wat een plannen allemaal. Dat wordt wel even een bende, ja. Maar wat zal het mooi worden, zeg! Het is nu inderdaad ook prima. Maar straks wordt het echt een paleis! Met dito paleistuin. Ik heb begrepen dat dit echt jullie vaste woonstekkie wordt (toch?) dus dan is het ook wel heel fijn om het helemaal naar je zin te maken. Die rotzooi moet je maar even voor lief nemen.

Willemijn zei

Wat een plannen en ... wat een werk!!
Heel goed inderdaad om eerst een tijdje in het huis te wonen om beter te begrijpen wat prettig is en wat niet.
Plannen maken over verbouwen blijft toch altijd wel leuk, maar het werk uitvoeren ... andere koek!

Unknown zei

Hallo gewezen buurvrouw,

Leuk optrekje in een mooie omgeving hebben jullie en ik zie dat Baileys zich ook prima vermaakt :-)
Het is wel stil op het balkon zonder zijn mooie verhalen die hij tegen mij ophing als hij mij op mijn balkon hoorde rommelen :-D. De nieuwe buren hebben wel een hond, Tess, maar die zegt niet zo veel.

Hoe is met Dinkel, Cream en Michou ????

Groetjes,
Jeff en Kay-Cee