27 januari 2022

Nieuw begin

Sinds het begin van het nieuwe jaar hoor ik regelmatig 'geknal'. 's Morgens vroeg, in de late namiddag maar vooral in de weekenden. Dacht ik eerst dat er nog steeds vuurwerk afgestoken werd, begreep ik later door een bericht in een facebookgroep dat het geknal door jagers veroorzaakt werd. Er wordt  geschoten! Al sinds jaar en dag wordt er in Portugal gejaagd. Het jachtseizoen in Portugal loopt van 15 augustus tot eind februari maar nu de dagen lengen en men de eerste weken van januari extra 'vrij' had vanwege corona maatregelen, wordt deze hobby momenteel fanatiek beoefent. Voor deze 'sport' heb je een jachtvergunning nodig en moet er een theorie examen afgelegd worden. Verder mag er alleen gejaagd worden in specifiek gemarkeerde gebieden. Je komt dan ook overal in de omgeving hunting signs tegen.

  
1. jachtverbod 2. door gemeente aangewezen jachtgebied 3. alleen jagen met toestemming van de landeigenaar.* 

Er zijn strikte regels voor het jagen. Officieel mag er alleen op donderdag, zondag en op nationale feestdagen gejaagd worden. Maar aan het geknal te horen (en de daarop aanslaande, wild blaffende honden) houdt men zich daar niet echt aan. Je kunt dit melden bij de politie. Maar ik begreep uit de reacties onder het lokale FB bericht dat veel agenten zelf fervent jager zijn en dat het dus weinig zoden aan de dijk zet😉. 

Een ander seizoen waar we nu middenin zitten is die van de amandelbloesem. De bloeiperiode loopt van januari tot maart. Kwamen de amandelbomen vorig jaar pas veel later tot hun pracht, dit jaar kleurt in januari alles al wit en roze. Puur genieten om nu te wandelen in deze omgeving. Zo gezellig. Vleugje lente in de winter. 


In onze tuin is het nog winter. Torenhoog staat het onkruid (wel met vrolijke gele wilde bloemen erin). Dat kwam welig opzetten na de buien in december. Achter heb ik zoveel mogelijk gemaaid en naast wat snoeiwerk is het verder onbegonnen werk om de boel netjes voorjaarsklaar te maken. Zeker met pup Seb die nu in een vernietigingsmodus zit. Samen met Ollie, zijn partner in crime, slopen ze werkelijk alles in de tuin. Regelmatig vind ik uit de grond getrokken, afgebeten en gesloopte plantjes in het gazon. Wat er trouwens ook niet echt florissant bij ligt. Ook hebben ze bloembollen opgegraven. Denk niet dat er veel bloeiends op zal komen deze lente. Ik wacht wel tot meneer zijn puppy fase voorbij is voordat ik weer wat nieuws ga planten.
 
Seb groeit als kool (inmiddels is hij al 18 kg en dat met 3,5 maand) en een echte match voor Ollie. Er zit geen uitknop op die twee stuiterballen en ze maken ons, euh elkaar, stapelgek.
Van de week, na een graafsessie in de tuin, heeft Michou hem voor het eerst gewassen en gelijk zijn nagels geknipt. Meneertje was niet echt gecharmeerd van de douche maar liet zich daarna toch braaf door haar verzorgen.


Over dog grooming gesproken, Michou's heeft haar eerste honden klantjes ontvangen en hun baasjes waren erg tevreden over haar werk. Superleuk natuurlijk. 
Daarom even reclame maken voor mijn kind!! Willen jullie allemaal haar salon's FB pagina liken? Aan een officiële website wordt gewerkt en ook aan andere vormen van promotie. 
Ze werkt inmiddels samen met onze dierenarts en ook bij de koffiecorner van friends of the museum mochten wij haar visitekaartjes neerleggen. En tijdens een gezellige koffieochtend van (internationale) mede dorpsbewoners blijkt er best interesse voor haar services te zijn. Er werd de dag erop gelijk een knip-afspraak gemaakt. Dus het begin is er.
Uiteraard is het pas echt klaar als de trimsalon is gerenoveerd en zij de dan nieuwe moderne faciliteiten kan promoten en gaan gebruiken. 

Maar ook op dat gebied zit er enige progressie in het proces. De aanvraag is nu van de gemeente doorgestuurd naar het "Agencia Portuguesa do ambiente" (het Portuguese milieu agentschap). Dit omdat een gedeelte van onze achtertuin in een natuurzone/beschermd gebied ligt. Hierop gaan wij niet bouwen maar toch dienen zij dat te verifiëren. Normaliter duurt het een maand voordat hun akkoord binnen is. Dus onze architect hoopt eind februari positief nieuws over de bouwvergunning te verkrijgen. Dan kunnen we verder met het het traject.

Dus al met al een leuk begin van het nieuwe jaar. 


Nog een filmpje van onze viervoeters. Even uitwaaien bij het stuwmeertje. Ook Seb vindt het daar geweldig. Alleen jammer dat hij niet tegen autorijden kan. Althans niet het rijden in de bergen op die haarspeldbochten Zowel op de heen- als terugweg gaf hij over. Bleh...

Fijn weekend.

*foto's van internet

3 opmerkingen:

Wim zei

Fijn dat het leven zo zijn goede gang gaat. Honden allemaal blij en je dochter goed werk. Die verbouwing gaat ook vast wel snel starten. En...jullie hebben zon, iets wat in Nederland al heel lang bijna niet gezien is :-(

Nicky zei

Oei, dat jagen zou ik best een beetje eng vinden. Maar die bloesem is prachtig, zeg. Fijn dat Michou al wat klanten heeft. Tuurlijk heb ik haar pagina geliket (schrijf je dat zo?)

Willemijn zei

Hier wordt ook fanatiek gejaagd, maar de dagen waarop het mag en de seizoenen zijn anders dan bij jou!
Fijn dat Michou al klanten heeft en dat ze tevreden zijn. Ik zit niet op Facebook, dus kan helaas niet liken.